Engelli öğrenciler için Türkiye´nin “istihdam haritası“ çıkarıldı  
Engelli öğrenciler için Türkiye´nin “istihdam haritası“ çıkarıldı

Engelli öğrenciler için Türkiye´nin “istihdam haritası“ çıkarıldı

Türkiye´nin tüm bölgelerinde engelli öğrenciler için potansiyel istihdam alanları belirlenerek, özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde bulunan atölyelerin bu alanlara uygun şekilde düzenlenmesi için çalışma başlatıldı.

Engelli öğrenciler için Türkiye´nin “istihdam haritası“ çıkarıldı

Engelli öğrenciler için, bölgelerin ihtiyaç duyduğu istihdam alanları, el sanatlarından kimyaya, matbaadan motorlu araçlara, tekstilden iç mekan tasarımına kadar 22 başlıkta toplandı.

 

Engelli öğrencilerin eğitim aldığı meslek atölyelerinin bu alanlara uygun şekilde düzenlenmesi için bütçeden 2 milyon lira ayrılacak.

 

Böylece engelli çocukların kaliteli bir eğitim aldıktan sonra hayatlarını kendi başlarına devam ettirerek meslek sahibi olmalarının yanı sıra toplumla bütünleşmeleri adına büyük önem taşıyor.

 

Harita için okul müdürleri, öğretmenler ve meslek kuruluşları görev aldı

Bakanlıkça geçen yıl özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinin materyal ve donanım açısından daha da iyileştirilmesi ve bu merkezlerde uygulamaların yapıldığı meslek atölyelerinin geliştirilmesi için yeni bir çalışma başlatıldı.

 

Engelli öğrencilerin iş bulma aşamasında işverenlerin aradıkları özelliklere sahip olabilmeleri için yöneticilerin, okul müdürlerinin, öğretmenlerin ve meslek kuruluşlarından temsilcilerin katılımıyla illerdeki potansiyel istihdam alanları belirlendi. Bu kapsamda okullarda bulunan atölyelerin bu alanları karşılama durumu analiz edildi.

 

Tüm illerde yapılan bu çalışmalar, Türkiye genelinde bu okullarda açılması gereken atölyeler ve halihazırda açık bulunan atölyelerin donanım ihtiyaçları tespit edilen ayrıntılı bir rapor hazırlandı.

 

2015’te Turkcell tarafından 45 okula 45 atölye yapılmasına yönelik imzalanan protokol kapsamında 5 özel eğitim mesleki eğitim merkezine çeşitli meslek alanlarında atölyelerin yapıldı, 40 atölye için de çalışmalar sürüyor.

 

2016 yılında ise 100 atölyenin daha yapılması için çalışmalar başlatıldı. Yapılacak atölyelerin tahmini maliyeti ise yaklaşık 2 milyon lira olarak hesaplandı.

 

İstihdam haritası nasıl çıkarıldı

Hazırlanan rapora göre, Türkiye´de 62 ilde toplam 129 özel eğitim mesleki eğitim merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde toplamda bin 360 şube ve 456 atölyeyle eğitim öğretim hizmeti veriliyor. Bu merkezlerde uygulanan programlar içerisinde yer alacak 22 meslek alanı belirlendi. Bu meslek alanlarıyla ilgili 15 alan çalışması yapıldı. Daha sonra çalışılmak üzere 7 meslek alanı belirlendi ve alan komisyonları oluşturuldu.

 

Bu kapsamda el sanatları teknolojisi, kimya teknolojisi, matbaa teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, motorlu araçlar teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, seramik ve cam teknolojisi, metal teknolojisi, tekstil teknolojisi, inşaat teknolojisi, konaklama ve seyahat, yiyecek içecek teknolojisi, güzellik ve saç bakımı, gıda teknolojisi, tarım, giyim üretim teknolojisi olmak üzere 15 meslek alanı çalışması tamamlandı.

 

Bölgelere göre haritada yer alan meslekler

İstanbul´da hemen her alanda mevcut olan istihdam potansiyeline yönelik okullarda atölyelerin mevcut olduğu ancak bunların geliştirilmesi gerektiği görüldü. Batı Marmara Bölgesi’nde ise hizmet elemanları, yiyecek içecek, konaklama ve seyahat, giyim, tekstil, paketleme, dokuma ve büro hizmetleri başta olmak üzere yine hemen her alanda istihdam imkanlarının olduğu tespit edildi.

 

Doğu Marmara Bölgesi´nin mobilya, tesisat, konaklama ve seyahat, tekstil, elektrik-elektronik, paketleme ve ambalaj, kuaförlük-saç bakım, alanları başta olmak üzere yine birçok alanda potansiyel barındırdığı ortaya çıktı. Ege Bölgesi’nde tarım, mobilya, dekorasyon, perakende marketçilik, hizmet elemanları, yiyecek içecek, konaklama ve seyahat, giyim, tekstil, paketleme, dokuma, mermercilik, seramik ve cam alanlarının potansiyel istihdam alanları bulunuyor.

 

Batı Anadolu Bölgesi´nde ise hizmet elemanları, büro hizmetleri, matbaa ve süs eşyaları alanında yoğun istihdam alanlarının mevcut olduğu aktarıldı. Akdeniz Bölgesi´nin de genel anlamda hizmet elemanları, konaklama ve seyahat, kimya, tesisat, metal, mermer süslemeciliği, oto bakım ve yıkama, tarım ve temizlik hizmetleri istihdam alanlarının fazla olduğu belirlendi.

 

Orta Anadolu Bölgesi´nin yiyecek içecek, konaklama ve seyahat, giyim, tesisat, tarım, süs eşyaları, oto tamir ve bakım, Batı Karadeniz Bölgesi´nde tekstil teknolojisi, hizmet elemanları, temizlik ve kat hizmetleri, el sanatları, hayvancılık ve paketleme, Doğu Karadeniz Bölgesi´nde çay üretimi ve paketleme, hizmet elemanları, ayakkabı üretim, konaklama ve seyahat, Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarım ve ağaç işleri, Orta Doğu Anadolu Bölgesi yeterli düzeyde olmasa da tekstil, inşaat, paketleme, tesisat, hizmet elemanları, bahçecilik, hayvancılık alanları potansiyel istihdam alanları olarak tespit edildi. Güney Doğu Anadolu Bölgesi´nde triko, gıda, giyim, matbaa, hizmet elemanları, tarım, el sanatları, dokuma, oto tamir bakım ve temizliği alanlarında istihdam imkanları bulunuyor.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.