TFF Riva Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirilen imza törenine Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, TFF yöneticileri, davetliler ve basın mensupları katıldı.
Açılış töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı Tekin, konuya iki perspektiften baktıklarını belirterek bunlardan ilkinin Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda spor kültürü ve spor alışkanlıklarının geliştirilmesi çabası olduğunu kaydetti.
Yunan filozofu Platon'un "Kendi vücudunu yönetemeyen bir yönetici başkasını asla yönetemez." ifadesini hatırlatan Tekin, "Biz kendi bedenini yönetebilen bireyler yetiştirmek istiyoruz. Biz spor alışkanlığı olan, spor kültürü olan, çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Bizi bugün burada bir araya getiren bu etkinlikle ilgili yaklaşımımızın birinci kısmında bu var." diye konuştu.
Programa gelmeden önce bir ilkokulu ziyaret ettiğini anlatan Tekin, orada yaz aylarında alınan karar gereği ders öncesi öğrencilerin okul bahçesinde yaptığı kültürfizik hareketleri ve oyunlarına katıldığını söyledi.
Müfredata seçmeli olarak "spor kültürü" isimli bir ders eklediklerini de ifade eden Bakan Tekin, yaz aylarında gönderdikleri genelgede çocukların okula girerken cep telefonlarını okul idaresine teslim etmelerini istediklerini anımsattı. Bu uygulama ile çocukların on, on beş dakikalık teneffüs süresince sınıfta telefon ile vakit geçirmek yerine, okul bahçelerinde oyun oynamalarını teşvik etmek istediklerine işaret eden Bakan Tekin, buna ek olarak okullara ödenek tahsis ederek okul bahçelerinin oyun alanlarına dönüştürülmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Bu uygulamaları gündeme getiren diğer bir boyutun da obezitenin önlenmesi ve sağlıklı yaşam kültürünün oluşturulması olduğunu vurgulayan Millî Eğitim Bakanı Tekin, "Genel anlamda gençlerimizin, çocuklarımızın, spor kültürüyle kendi bedenlerini yönetebilecek şekilde yetişmelerini istiyoruz. Bunun için tedbirler alıyoruz." dedi.
2014 yılında uygulamaya koyulan "proje okul" ile de bu amaca yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Tekin, bu kapsamda açılan futbol lisesinin futbol federasyonu ile birlikte oluşturulan bir yapı olduğunu söyledi. Voleybol lisesinin futbol lisesine göre daha başarılı olduğunu paylaşan Tekin, Kadın Millî Voleybol Takımı'nda yirminin üzerinde sporcunun Voleybol Federasyonu ile birlikte yürütülen voleybol lisesinden mezun olduğunun söyledi.
Tekin sözlerini şöyle tamamladı: "Hem genel olarak spor kültürünü geliştirmek istiyoruz. Hem de belli spor dallarında uzmanlaşan kişilerin yetişmesine biz de Bakanlık olarak katkı vermek istiyoruz. Bu konuda kapımız ardına kadar açık. Yürütemeyeceğimiz, devamlılığın olmayacağı projelerle birbirimizi yormamamız gerekir. Ben Millî Eğitim Bakanı olarak bu protokolü, bu liseyi heyecanla takip edeceğime dair sizlerin huzurunuzda söz veriyorum. Sporla ilgilenen, futbolla ilgilenen kişileri de bu sürece destek olmaya çağırıyoruz. Başta spor kulüpleri olmak üzere taşradaki, Anadolu'daki kulüplerle burada Futbol Federasyonu ve yaptığımıza benzer altyapı çalışması yapmak isteyen spor kulüpleri de bizimle il müdürlüklerimiz üzerinden çalışma yapabilirler."
Bak: Çocukları erken yaşta sporla buluşturmak çok önemli
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise sporu tabana yaymak ve çocukları sporla erken yaşta buluşturmak için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Millî Eğitim Bakanlığı ve Bakanlığının ortak öznesinin çocuklar olduğunu belirten Bakan Osman Aşkın Bak, "Çocuklarımız için sportif faaliyetleri arttırmak adına ortak çabalar içindeyiz. Sayın Bakanımla birkaç kez görüştük. Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde spor faaliyetlerini arttırmak için neler yapabileceğimizi konuştuk. Bir tanesi de spor liselerini aktif hale getirmekti. Sporu tabana yaymak, çocukları erken yaşta sporla buluşturmak çok önemli." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin, Avrupa'nın en önemli spor altyapılarından birine sahip olduğunu belirten Bakan Bak, "Bu tesislerde gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirecek antrenörlerin, yöneticilerin ve çocukların eğitimleri başta olmak üzere önemli bir süreç başlıyor. Anadolu'nun dört bir yanında şampiyonlar yetiştirmek istiyoruz. Ülkemizin gelişen altyapısı çok önem arz ediyor. Başarıların sürdürülebilir olması için sayın Bakanımla daha önce spor liseleri ortak yönetimi çalışmasını yürütmüştük. 'Yüzme Bilmeyen Kalmasın' projesinde 7,5 milyon çocuğumuza yüzme öğrettik. Yetenek taramasıyla uzmanlar tarafından yeni yetenekler bulduk, 6 milyon çocuğumuza yetenek taraması yaptık. Türk futbolunun gelişmesine önem veriyoruz. Bu süreç içinde okullarımızdaki, ilkokullardaki öğretmenlerimize futbol temel eğitimi verilecek. Orta okullardaki öğretmenlerimize biraz daha geliştirilmiş eğitim verilecek. Bu süreç çok önemli. Bunların karşılığını görüyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu tesislerde büyük isimler yetişmeli"
Sürdürülebilirliğinin öneminin altını çizen Bakan Bak, şöyle konuştu: "Voleybol lisesi ile sonuçları ortaya koyduk. Diğer federasyonlar bazında da yakından takip edeceğiz. Futbol akademisi çerçevesindeki öz kaynak düzenini ortaya koymamız gerekiyor. Gençlerin spor yapmasını arzu ediyoruz. Burada kulüplerin iş birliği çok önemli. Süper Lig'deki takımların akademik yapısı da çok önemli. Avrupa'nın en yeni tesislerine sahibiz. Çocuklarımızın uluslararası arenada bizleri temsil etmesini arzu ediyoruz. Gençleri çok iyi anlayan bir Cumhurbaşkanımız var. Bu tesislerde büyük isimler yetişmeli. Yeni Arda Gülerleri, Arda Turanları yetiştirmek istiyoruz. Uluslararası arenada Türk futbolunun hak ettiği yere gelmesini istiyoruz. Bu projenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak her noktada destek vereceğimizi belirtmek istiyoruz. Bakanlık olarak üstümüze düşeni yapacağız."
Bağımlılık ve obeziteyle mücadelenin bakanlık için önemine vurgu yapan Osman Aşkın Bak, "Çocukları salonlara, sahalara, tesislere yönlendirirsek daha güçlü bir toplum yapısına kavuşmuş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Büyükekşi: Cumhuriyetimizin 100. yılında 100.000 çocuğa ulaşmak istiyoruz
Konuşmasında Türk futbolunun yeni yüzyılda öz kaynaklarından yetiştireceği dünya yıldızları ile önemli bir atılım gerçekleştireceğine inandıklarını belirten TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ise toprağa ilk tohumu futbol akademileri ile attıklarını bugün imzalanan protokol ile Millî Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile birlikte ikinci tohumu ekeceklerini söyledi.
Avrupa'da altyapıları incelediklerini ve çocukların futbol eğitimlerine 6 yaşında başladığını gördüklerini aktaran Başkan Büyükekşi, "Ayrıca bu eğitim, Avrupa'da kulüplerin ve okulların iş birliği ile organize bir şekilde yürütülüyor. Biz de imzalayacağımız iş birliği protokolüyle her iki bakanlığımızın koordinasyonunda ilkokul ve ortaokullarda çocuklarımıza futbol eğitimi vereceğiz. Projemizle birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılında 100.000 çocuğa ulaşmak istiyoruz. Tabii bunun için öncelikle, bu çocuklarımıza futbol eğitimi verecek öğretmenlerimizi eğitmemiz gerekiyor. Hedefimiz, her ilde kriterlere uyan yaklaşık 20 okul seçmek. Toplam 300 civarında okuldaki öğretmenlerimize antrenörlüğün ilk aşama eğitimini vermek. Burada, ilkokulda 3.000-3.500 sınıf öğretmenine, ortaokulda 2.500-3.000 beden eğitimi öğretmenine antrenörlük eğitimi vermeyi planlıyoruz. İlkokul öğretmenlerimize antrenör eğitiminin en alt basamağı olan 'Gönüllü Liderlik Antrenör Eğitim' programı çerçevesinde eğitim vereceğiz. Ortaokulda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerimize ise futbol uzmanlık alanında eğitim vereceğiz." şeklinde konuştu. Eğitimlerin yüz yüze ve çevrim içi olarak gerçekleştirileceğini dile getiren Büyükekşi, antrenörlük eğitimi alan öğretmenlere diploma verileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bakan Tekin ve Bakan Bak'a isimlerinin yazılı olduğu 10 numaralı Millî Takım formasını hediye etti.
Futbol Gelişim Projesi İş Birliği Protokolü imza töreninin ardından protokol üyeleri, Riva'da bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Meral-Celal Aras Spor Lisesini ziyaret etti.